/** * The Header for our theme. * * @package Betheme * @author Muffin group * @link https://muffingroup.com */ ?>
Liderlik, her türlü iş kolunda pozitif değerlendirilen nitelikleri içinde barındırır. Pozisyonunuz ne olursa olsun lider özellikleri taşımanız, olumlu bir etki bırakacaktır. Bu alan kariyer basamaklarını çıkarken sizin için paha biçilemez bir gelişim şansını işaret eder. Etkili bir liderin genel özellikleri çoğu kişi tarafından bilinse de bu konuda kapsamlı bilgi sahibi olmak profesyonel hayatınız için önem taşır. Siz de bu konsepti detaylıca incelemek istiyor “iyi bir lider hangi özelliklere sahip olmalıdır?” merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İyi bir lider gerekli becerileri kazanmak için çalışarak belirli nitelikleri edinir. Yani genel kanının aksine önder olmak için doğuştan gelen özelliklere gerek yoktur. İnsanın karakter yapısı süreci etkileyebilir. Fakat doğru adımları atan herkes iyi bir liderin özellikleri ile kendisini donatabilir.
Günlük hayatta yöneticilikle liderlik çoğu zaman birbiri yerine kullanılır. Fakat her yönetici, güçlü bir lider değildir. Bu noktada yöneticiyi liderden ayıran özellikler önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Yönetici, adından da anlaşılacağı üzere bir kurumu veya organizasyonu yöneten kişidir. Pozisyonu gereği birçok çalışan veya takımın üstündedir. Burada, ideal olarak iki pozisyonun benzer niteliklere sahip olması gerekir ve bu sebeple iki kelime eş anlamlı kullanılır.
Teknik olarak her yönetici bir lider olmayabilir. Ancak güçlü bir yönetici, liderlik vasıflarına sahiptir. Etkin liderin özellikleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanır:
Bu nitelikler, işini layığıyla yerine getiren liderlerde ortaktır. Doğru bir eğitimle siz de kendinizde bu özelliklerin olmasını sağlayabilirsiniz.
İyi bir önder olmak bazı durumlarda yetersiz kalır. Stresin yoğun, sorumluluğun fazla olduğu iş alanlarında aynı zamanda güçlü de olmanız gerekir. Becerilerinizi mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarıp çevrenizdekilerle etkileşiminize dikkat ederseniz, güçlü bir lider olabilirsiniz. Bunun için liderlik eğitimi alabilir, kişisel ve profesyonel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
Güçlü bir lider, etik kararlar almalıdır. Beraber çalıştığı insanların huzurunu korumak, mutlu bir iş yeri yaratmak için olmazsa olmazdır. Mutlu ekip arkadaşları, daha verimli bir ortamı işaret eder. Etik liderin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanır:
Ne olursa olsun haklarını alacağını bilen çalışanlar ve takım arkadaşları, başlarındaki kişiye çok daha fazla güvenir.
İyi bir lider kurumun, organizasyonun veya topluluğun kaderini değiştirebilir. Özellikle profesyonel iş akışlarının her hiyerarşi basamağında liderlik vasfı arzulanır. Bu sebeple “bir liderin sahip olması gereken özellikler nelerdir?” sorusunun cevabı uzun yıllardır aranmaktadır. Sektör devlerinden, başarı öykülerinden ve araştırmalardan elde edilen verilerle bazı ortak noktalar bulunmuştur. Bu gereksinimler aşağıdaki başlıklar altında toplanır.
Liderlerde olması gereken özellikler arasında başta vizyon ve strateji gelir. Vizyon ve strateji, ilham kaynağı ve amaçlar altında toplanır. İyi bir önder, ne uğruna yola çıktığını ve bunu gerçekleştirmek için faydalanacağı kaynakları bilir. Herhangi bir plan ve taslak, vizyon ve strateji üzerinden kurulacaktır.
Güçlü iletişim becerileri, insanlarla iş birliği yapmak ve onları ikna etme konularında olmazsa olmazdır. Amacı etkin bir şekilde ifade etme, diğerlerine motivasyon sağlama, güven bağı geliştirme gibi birçok alanda kullanılır. Kitlelere hitap ederken yetersiz kalan iletişim, verimliliği negatif etkileyecektir.
Durumu değerlendirerek atılacak adımları belirlemek, karar verme ve sorumluluk alma kapsamına girer. Bir lider birçok senaryoda bu inisiyatifi alabilmelidir. Süreç doğru yönetildiği ve mantıklı kararlar verildiğinde, yetkililer organizasyon için en verimli kararı alabilir. Özellikle problemler karşısında, kriz anlarında ve olağanüstü durumlarda bu alandaki yeterlilik ortaya çıkabilecek birçok sorunun önüne geçer.
Kişilere görev atama ve sorumluluklarda değişiklikler yapma, her iş yerinde karşılaşabileceğiniz senaryolardır. İyi bir lider, ekibindeki insanları tanır ve kimin hangi işi etkin bir şekilde tamamlayabileceğini bilir. Değişim gereken durumlarda doğru kararlar vererek aksamaları minimum seviyeye indirir.
Ekipteki diğer insanların sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlamak, genel verimliliği pozitif etkiler. Aynı şekilde kurumsal kültürü destekleyen motivasyon, her açıdan hedeflerinize ulaşmada yardımcıdır. Geribildirim verme, gereken durumlarda esneklik sağlama, iş birliğini destekleme gibi konulardaki yaklaşımınızı iyileştirmek, sizi bir lider olarak öne çıkarır.
Liderlikte odak tamamen işlere yönelik değildir. Çalışanların ve takım arkadaşlarınızın genel ruh hali, akıl sağlığı, yaşadığı problemler gibi çeşitli alanlarda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu da yalnızca empati yeteneği ve iyi kurulmuş ilişkilerle mümkündür. En başarılı çalışan bile hayatındaki olumsuzluklar sebebiyle düşük performans gösterebilir. Burda olması gereken o kişiden ve katkılarından vazgeçmek değil, doğru etkileşimle bu durumun nasıl daha iyiye gideceğini hesaplamaktır.
Her bir lider eşsizdir. Hepsi belirli hedefler doğrultusunda stratejiler uygulayarak arzu ettikleri noktaya varmak için çalışsa da bunu yapma yöntemleri farklıdır. Bu çeşitlilik, farklı stilleri ortaya çıkarır. Stillerin farklı bağlamlardaki işlevleri, lider adayları tarafından bilinmelidir. Bazı yaklaşımlar aşağıdaki başlıklar altında toplanır.
Karizmatik lider özellikleri arasında güçlü iletişim becerileri, ikna etme yeteneği ve çekicilik yer alır. Tutkulu kişilik örüntüleri gösterenler bu başlık altında değerlendirilir. Marthin Luther King ve Barack Obama bu kategorinin en önemli örnekleridir. Diğerlerini cesaretlendirip motive ederek etkileme konusunda oldukça başarılıdırlar. İmkansız olarak değerlendirilen konuları bile mümkün hale getirerek beraber çalıştıkları kişilerdeki en iyiyi ortaya çıkarırlar.
Güçlü bir liderin olduğu ortamlarda her çeşit insan büyük bir verimlilikle aynı hedefe doğru çalışabilir. Kalabalık takımları birbirine bağlayan, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini besleyen önderler güçlü olarak nitelendirilir. Güçlü lider özellikleri arasında öz farkındalık, perspektif, sorumluluk bilinci ve çalışkanlık yer alır.
Bazı insanlar, doğuştan lider olmak için gereken vasıfları taşır. Bunlar kişilik özellikleriyle doğrudan ilişkilidir. Tüm bu nitelikler sonradan da kazanılmaya açık olsa da karakter açısından gerekli vasıfları taşıyanlara “lider ruhlu” denir. Her türlü pozisyonda bu vasıflarıyla öne çıkarlar. Diğerlerini kolayca etkisi altına alabilen, olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşabilen, disiplinli ve dışa dönük karakter özellikleri bu başlık altında toplanır.
Girdiği her ortamda çaba harcamaksızın başkalarına yön veren, dediklerini dikkatle dinletebilen insanlar doğal önderlerdir. Özellikle öğretmenlerde sıklıkla rastlayabileceğiniz bir kategoriyi oluştururlar. Lider öğretmen özellikleri arasında öğrencileri cesaretlendirme, pozitif yaklaşım, problem çözme becerisi yer alır. Bu öğretmenler, kalabalık sınıfları bile kolayca yönetebilir ve öğrenme sürecini olabilecek en verimli hale getirir.
Bu kategoriye ait kişiler, yetersiz iletişim becerileriyle öne çıkar. Otoritelerini kötüye kullanır ve geri bildirime değer vermezler. Kibir, üstünlük taslama ve çıkar çatışması çerçevesinde yöneticilik sergilerler. Ekibe ve çalışanlara gerçekçi olmayan hedefler koyarlar, doğru bir stratejileri yoktur ve sorumluluk almazlar. Böyle bir yaklaşım, nihayetinde verimliliğin azalmasına ve kurumun yokuş aşağı ilerlemesine yol açacaktır.
Liderlik, belirli bir amaca ulaşma doğrultusunda kitlelere hitap edebilme becerisidir. Bunun için doğru bir strateji ve iletişim yöntemi gereklidir. İyi bir önderin empati yeteneği yüksek, kişiler arası iletişimi tutarlı ve özverili olmalıdır.
Yüksek empati, yeniliğe açıklık, ekip işlerine yatkınlık, çatışma yönetimi bir kişiyi lider yapan özelliklerdir. Aynı zamanda takımdakileri veya çalışanları motive etme gücü, ikna etme tekniklerine hakimiyet de bu kategoride yer alır.
Organizasyon becerileri, stratejik düşünme, iletişim becerileri, açık fikirlilik ve motivasyon sağlama yeteneği olması gereken yetkinlikler arasında yer alır. Zaman yönetimi konusunda başarılı, yaratıcı ve disiplinli kişiler bu vasfa sahiptir.