• 0530 899 57 47
  • 0554 708 96 45
  • [email protected]
Performans Değerlendirme Nedir?Performans Değerlendirme Nedir?Performans Değerlendirme Nedir?Performans Değerlendirme Nedir?
  • Hakkımızda
  • Eğitmen&Danışmanlarımız
  • Hizmetlerimiz
  • Eğitimlerimizden Kareler
  • Referanslar
  • İletişim
aaa
✕

Performans Değerlendirme Nedir?

  • Home
  • Eğitim ve Danışmanlık
  • Performans Değerlendirme Nedir?
şirket etkinlikleri
Şirket Etkinlikleri Neden Önemlidir?
23 Kasım 2023
gizli müşteri
Gizli Müşteri Nedir? Nasıl Olunur? 
23 Kasım 2023
performans değerlendirme

Performans değerlendirme, firmanızda çalışan kişilerin iş alışkanlıkları, potansiyelleri ve yeteneklerini inceleme aşamalarının tamamını ifade eder. Çalışanlarınızın iş yerinizde sergiledikleri davranışları gözlemlemek ve faaliyetlere katkılarını ölçümlemek amacıyla kullanacağınız uygulamalar, süreci sistematik bir şekilde ele almanızı sağlar. İşletmenizdeki personele verdiğiniz görevlerin ne denli yerine getirildiği ve bunun sonucunda işinize hangi oranda katkıda bulunduklarını görmek istiyorsanız, performanslarını yakından takip etmelisiniz. 

“Performans değerlendirme nedir?” şeklindeki merakınızı gidermek ve yapmanız gerekenleri net olarak görmenizi sağlamak amacıyla hazırladığımız bu rehber sayesinde personelinizi istediğiniz standartlara taşıyabileceksiniz. Böylece çalışanlarınızın kurumunuza olan bağlılığını arttırırken mevcut potansiyellerini de ortaya çıkaracaksınız. 

Performans Değerlendirme Nasıl Yapılır? 

Performans değerlendirme işlemleri için belirli metrikleri göz önünde bulundurmalı ve çok daha profesyonel bir yaklaşım için gerekli yardımı almalısınız. Özellikle geri bildirim aşamasında sergileyeceğiniz yanlış davranışlar, personelinizi geliştirmekten çok motivasyonunu olumsuz yönde etkiler. Olası hataları en aza indirmenin yanı sıra oldukça verimli sonuçlara imza atmak adına konusunda uzman P&D Eğitim danışmanlarımızdan her zaman destek almanız mümkündür. 

Bireysel ve kurumsal ihtiyaçlarınız doğrultusunda performans değerlendirme adımları değişiklik gösterir. Aynı zamanda özel çözüm yöntemlerinin de dahil edildiği genel değerlendirme süreci şu şekilde gerçekleştirilir: 

  • Yapılan işin detaylı bir şekilde analiz edilmesi 
  • Çalışanlara beklenen standartların iletilmesi 
  • Objektif bir performans değerlendirme ölçeği ile gösterilen gerçek performansın belirlenmesi 
  • Gerçek performansın hedeflere uygun durumla değerlendirilmesi 
  • Ortaya çıkan sonuçların tartışılması 
  • Yapılması gerekenler hakkında karar alınması 

Etkin bir performans değerlendirme çalışmasının ardından işletmenize değer katmanız kaçınılmazdır. Yaratıcı ve yenilikçi aksiyonlar alarak çok geçmeden amacınıza ulaşmanız mümkündür. 

Performans Değerlendirmenin Amacı 

Etkili bir performans değerlendirme süreci, şirket içi verimliliği arttırmada son derece başarılıdır. Doğru yöntemleri kullandığınız takdirde en başta çalışanlarınızın verimliliğini açıkça görürsünüz. Bununla birlikte sistemin amacını vurgulayan önemli göstergeler aşağıdaki gibidir: 

  • Başarıları ödüllendirerek motivasyonu yükseltirsiniz. 
  • Olası terfilere karar vermeniz kolaylaşır. 
  • Ücret standartlarınızın geçerliliğini tespit edersiniz. 
  • Çalışanlarınız için gerekli eğitim gereksinimlerini saptarsınız. 
  • Yönetici ve çalışan arasındaki iletişimi olumlu yönde geliştirirsiniz. 
  • Personelinizin becerilerinin farkına varmasını sağlamış olursunuz. 
  • Ekip çalışmasına teşvik etme fırsatınız artar. 
  • Doğru biçimde yapacağınız geri bildirimlerle çalışanlarınızı aktif olarak iş süreçlerine dahil edersiniz. 
  • Yöneticilerinizin kendilerini değerlendirmesi de faaliyetlerinize pozitif olarak yansır. 

Performans değerlendirme işlemlerinin amacına uygun hareket ederseniz şeffaf, güvenilir ve iletişime açık bir kurum olduğunuzu çalışanlarınıza da açıkça göstermiş olursunuz. 

Performans Değerlendirme Ne İşe Yarar? 

Performans değerlendirme, stratejik hedeflerinize uyum sağlanmasını kolaylaştıran ve hem bireysel hem de ekip çalışmasının verimliliğini son derece yükselten bir yöntemdir. Bu uygulamaları takip ederek, planlamanızı zenginleştirme ve çalışmalarınızı gözden geçirme fırsatını yakalarsınız. 

Çalışanlarınız için kullanacağınız geliştirici yöntemler sayesinde üretkenlik, finansal gelişim ve şirket kültürünü yansıtma gibi konulara da odaklanmanız mümkün olur. Bununla birlikte verimin beklentileriniz doğrultusunda artması, hesap verebilirlik ortamının oluşturulması ve çalışan memnuniyetine katkı sağlanması noktalarında birçok faydayı beraberinde getirir. Ayrıca performans değerlendirme ile işveren olarak adil şekilde geliştirme politikası izlediğinizi de göstermiş olursunuz. 

Performans Değerlendirme Sisteminin Önemi 

Performans değerlendirme kriterleri aracılığıyla ilk olarak personelinizin var olan eksiklerini görmelerini ve böylece kariyerlerini geliştirmek için harekete geçmelerini sağlarsınız. Aynı zamanda ortaya konan performansı hakkaniyetli biçimde analiz etmenin yanı sıra görev dağılımı aşamasında da net bir tavır takınma şansına sahip olursunuz. 

Performans değerlendirme yalnızca çalışanlarınızın değil, işveren olarak sizin de eksiklerinizi görmenizi kolaylaştırdığı için büyük öneme sahiptir. Sorunların ortadan kalktığı ve isabetli kararlar aldığınız bir sistem oluşturmanız, özellikle uzun vadede idare gücünüzü fazlasıyla arttırır. Böylelikle şirketinizi geliştirirken doğru manevralar yapmanız, ciddi oranda marka değerinize katkıda bulunur. 

Performans Değerlendirme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

İşveren veya yönetici olarak ilk önce performans uygulamalarınızın; verimin artmasını desteklediğinden ve iş gücü kalitesini yükselttiğinden emin olmanız gerekir. Bu noktada kusursuz bir performans değerlendirme formu hazırlamaya ihtiyacınız vardır. Herhangi bir ayrıntıyı atlamamak için hizmetlerimiz kategorisini mutlaka incelemelisiniz. Böylece ihtiyaçlarınızı karşılayacak en doğru programı seçmiş ve kurumunuzu hızlı bir şekilde geliştirmiş olacaksınız. 

Çalışan performansını değerlendirme altına alırken öncelikle şirket bünyesinde bulunan kişilerin ve yaptıkları işin ne denli değerli olduğunu göstermelisiniz. Bununla beraber anlık olarak değil; gün, hafta ve ay gibi zaman kriterlerine bağlı kalmalısınız. Çalışanlarınızı bu süreler içerisinde olumlu veya olumsuz hangi durumların daha fazla etkilediğini görmek, planlama oluştururken elinizi kuvvetlendirir. Ayrıca şirket misyonu ve vizyonuna katkı sağlayacak diğer aşamaları ise alt başlıklarda inceleyebilirsiniz. 

Hedeflerin Net Belirlenmesi 

Performans değerlendirme yöntemleri arasında bulunan hedefleri net bir biçimde ortaya koyma maddesi, taleplerinizin daha kolay karşılanmasını sağlar. Bireysel veya geniş katılımlı bir organizasyona yönelik tüm farklı hedefleri etkili şekilde harmanlayarak çalışanlarınıza açıkça iletmelisiniz. Böylece kaydedeceğiniz ilerlemeyi ölçerek kısa ve uzun vadeli stratejilerinizin, gerçekleşebilir parametreler halinde algılanması fırsatından yararlanmış olursunuz. 

İşletmenizin ulaştığı mevcut konum doğrultusunda performans değerlendirme sürecini profesyonel şekilde çalışanlarınıza ilerletirseniz yeni hedefler koyma noktasında zorluk çekmezsiniz. Satışla birlikte üretim kapasitesi, müşteri ve şube sayısı arttırmak gibi hedefleriniz için donanımlarının farkında bir kadroyla yola devam etmeniz doğal olarak hızlı şekilde faaliyetlerinizde ilerleme kaydetmeniz anlamına gelir. 

Düzenli Geri Bildirim 

Düzenli geri bildirim yapmanız, performans değerlendirme sayesinde fayda sağlamayan iş alışkanlıklarının düzeltilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması avantajlarınızı pekiştirir. Ayrıca geri bildirimin eksik veya yanlış yapılması, çalışanların kafasında talepleri karşılama ve yeterli performansa sahip olma konularında soru işaretleri oluşmasına yola açar. Destekleyici ve yapıcı bir çerçevede çalışanlarınızla paylaşacaklarınız ise hatalı davranışların düzeltilmesine katkıda bulunur. 

Adil ve Tarafsız Değerlendirme 

Adil bir yaklaşım, başarılı çalışan performans değerlendirme örnekleri ortaya koymanız açısından son derece önemlidir. İşveren olarak ayrımcılık yaptığınız düşünülürse motivasyon kaybı yaşanır ve çalışanlarınızla aranızdaki iletişim kopma noktasına gelir. Yanlış uygulamalarınız, uzun vadede tarafsızlığınıza gölge düşürebileceği için bu noktada profesyonel bir tutum belirlemeye dikkat etmelisiniz. 

Gerçekçi Beklentiler 

Personel performans değerlendirme için öncelikle bilmeniz gereken durum gerçekçi beklentilere sahip olmanızdır. Ekibinizin kapasitesine göre şüpheye yer bırakmayan adımlar atarak çıtayı kısa süre içerisinde ulaşılabilecek düzeye koymalısınız. Bu sayede geleceğe dönük büyük hayallerinize erişme ihtimaliniz de giderek artacaktır. 

İyileştirme Planları 

Performans değerlendirme sonrasında iyileştirme uygulamalarına çeşitli eğitimleri dahil etmelisiniz. Özellikle düşük performansa sahip çalışanlarınıza yönelik alacağınız kişisel gelişim eğitimleri sayesinde iyileştirme noktasında çok önemli bir adım atmış olacaksınız. Gerekli motivasyonun sağlanması adına düzenlenen tüm eğitimlerimiz hakkında bilgi almak içinse bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Share
0
furkanetes
furkanetes

Related posts

geri bildirim nedir
25 Aralık 2023

Geri Bildirim Nedir? Nasıl Verilir?


Read more
insan kaynakları uzmanı ne iş yapar
25 Aralık 2023

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne İş Yapar? 


Read more
iyi bir dinleyicinin özellikleri
25 Aralık 2023

İyi Bir Dinleyicinin Özellikleri


Read more

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

P&D Performansınıza
Değer katar!

Müşteri deneyimi yönetimi, eğitim, danışmanlık ve insan kaynakları süreç yönetimi konularında 25 yılı aşkın tecrübelerimizden yola çıkarak kurduğumuz P&D markası olarak yurtiçi ve yurtdışında pek çok sektörde hizmet vermekteyiz..

P&D Eğitim ve Danışmanlık

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Eğitmen&Danışman Kadromuz
  • Hizmetlerimiz
  • İletişim
  • Blog

Ofislerimiz

  • Başak mah. Mimar sinan cad.
    No:2B Başakşehir / İst.
  • Yenimahalle Yanıkses Sokak Birlik Apt. No14/4 Bakırköy / İst.

Bize ulaşın!

  • 0530 899 57 47
  • 0554 708 96 45
  • [email protected]
© 2023 P&D |  Dopinger
Whatsapp