İşe alım süreci, kurumların gereksinim duydukları departmanlar için adaylar hakkında yaptıkları değerlendirmelerin tamamını kapsar. Bu nedenle ilk olarak şirketlerin ihtiyaçlarının net şekilde belirlenmesi gerekir. Aynı zamanda belirli kriterler oluşturularak pozisyona en uygun kişilerin işe alınması sağlanmalıdır. Aşamaların profesyonel şekilde yönetilmesi ise bu noktada çok önemlidir.
Firmaların faaliyet gösterdikleri alana göre maliyet ve zaman açısından en verimli biçimde nitelikli adayı bulması, işe alım süreci için en genel tanımdır. Ayrıca seçilecek personel, şirket dışından veya içinden olabilir. Kusursuz bir analiz için adayların bilgileri detaylıca taranarak değerlendirilmelidir. Bunun yanı sıra bireyleri mevcut işe çekmek ve organizasyonlara dahil etmek için çeşitli avantajlar da sunulması gerekir. İnsan kaynakları işe alım süreci hakkında detaylı bilgileri içeriğimizin devamında görebilirsiniz.
Kurumunuzun performansının verimli şekilde yükselmesi adına en uygun personeli seçerseniz pek çok kazanım sağlayabilirsiniz. Oluşturulacak stratejinin karşılığını vermesi durumunda hedeflerinize kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. Genel olarak doğru işe alım süreci sayesinde kazanabilecekleriniz şu şekildedir:
Yukarıdaki veriler, uygulamaların ne denli önemli olduğunun açık birer göstergesidir. Ayrıca “işe alım süreci ne kadar sürer?” diye düşünüyorsanız, ortalama 1 ila 6 ay arasında bir zamana ihtiyaç duyulduğunu bilmelisiniz. Bu zaman içerisine deneme süresi de dahildir.
İşe alım işlemleri, atılması gereken farklı adımlardan oluşur. Tamamının doğru şekilde yönetilmesi ise çok değerlidir. Böylelikle hem işletmenizin sorunlarına çözüm bulmuş hem de en doğru adayla çalışmaya başlamış olursunuz. Bu süreçte kullanılacak işe alım süreci ve mülakat teknikleri ise şu şekilde sıralanır:
Bu uygulamalar sayesinde oldukça başarılı sonuçlara imza atabilirsiniz. Aşağıda ise yapılması gerekenleri detaylı olarak görebilirsiniz.
İşe alım süreç haritası oluşturmanın ilk aşaması, analiz ve tanımın dikkatlice yapılmasıdır. Öncelikle pozisyon için gereksinimler belirlenmelidir. Aranan niteliklerle beraber kuruluşun değerlerine uyacak personel hedeflenmelidir. Uzun vadeli stratejiler, şirket kültürü, maliyet oranları gibi verilerin tamamı net olacak şekilde bilinmelidir. Aynı şekilde personel adaylarının beklentileri de göz ardı edilmemelidir.
İş tanımı yaparken ucu açık değerlendirmelerden kaçınmanız gerekir. Ne istediğinizi bilerek ve karşı tarafa da ileterek olumlu sonuç alabilirsiniz. Yapılacak hatalar ise işlemlerin uzamasına yol açabilir. Bu yüzden özellikle alanında uzmanlardan danışmanlık desteği almanız çok değerlidir.
“İşe alım süreci nasıl olmalı?” sorusunun cevabı için önemli noktalardan birisi, ilanın hazırlanma ve yayınlanma safhasıdır. Analiz ve tanım işlemlerinden sonra etkili bir ilan oluşturulması gerekir. Kriterlerinizi açıkça ifade etmenizi sağlayan listede şunlar yer almalıdır:
Yapacağınız açıklamalar aracılığıyla doğru adaylara ulaşmak için avantajlı olursunuz. Bununla birlikte ulaşımı hızlandırmak adına yayınlanacak platformun önemi de büyüktür. İşe alım süreci için aynı anda farklı alanlarda ilan vererek kriterlerinizi karşılayan daha çok kişiyle irtibat kurabilirsiniz.
“İşe alım süreci nasıl olur?” merakı içerisinde etkin değerlendirmenin son derece önemli olduğunu bilmelisiniz. Tarafınıza iletilen başvuruları, öncelikle taleplerinize hitap edip etmediği yönünde incelemelisiniz. Şartlarınızı tamamen veya yüksek oranda karşılayan adaylarla alakasız olabilecekleri birbirinden ayırmanız gerekir.
İşe alım süreci akış şeması hazırlıkları içerisinde CV’lerin incelenmesi ve ön eleme yapılması şarttır. Adayların elinize ulaşan bilgilerini gruplandırarak değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Kişilerin uygunluklarına göre bir ayrım yapmazsanız vakit kaybı yaşamanız kaçınılmazdır. Eleme sonrasında kararınızı vermek ve işe alım süreci için ilerleme kaydetmek amacıyla görüşmelere başlayabilirsiniz.
Yeterli sayıya ulaşan başvurular sonrasında mülakatları gerçekleştirmelisiniz. Bu aşamada adaylarla görüşmeler yapmanız gerekir. İlk amaç karşılıklı şekilde tanışmaktır. Adayların uygunluğu ve diğer merak edilenler de bu süreçte açıklığa kavuşturulur. Tercih edilecek yönteme göre yüz yüze ya da online görüşme yapmak mümkündür. Mülakattan sonra işe alım süreci de genel olarak hız kazanır.
Değerlendirmelerinizle birlikte ön plana çıkan adaylar için geçmişte çalıştıkları kuruluşlarla görüşmelisiniz. Aynı şekilde referans mektupları varsa mutlaka detaylıca kontrol edilmelidir. Diğer tüm işlemlerde olduğu gibi işe alım süreci içerisinde referans kontrolü yapmak için profesyonel destek almanız, ciddi oranda fayda sağlar. P&D Danışmanlık ailesi olarak uzman ekibimizle en iyi kararı vermeniz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kuruluşunuzda iş başı yapmasını istediğiniz adayı belirledikten sonra teklifinizi ayrıntılı olarak iletmelisiniz. Pozisyon için ayırdığınız bütçeyi aşmamaya bu noktada özen göstermeniz, firmanızın finansal durumunu korumanızı sağlar. Maaş ve diğer yan haklarla birlikte gerekli tüm detayları bildirmelisiniz. Çalışma saatleri ve performans beklentilerini net şekilde paylaşmanız pazarlık için elinizi kuvvetlendirir. Aynı zamanda adayın kararını vermesini de kolaylaştırır.
Onboarding, işe yeni alınan personelin, bulunacağı ortama, departmana ve iş akışına alışmasına yardımcı olmaktır. Kurum kültürünün gösterilmesi ve bütünleşmenin sağlanması hedefiyle uygulanır. Üretkenliğin yükselmesi de böylece kolaylaşır. Özellikle bağlılığın sağlanması, ilerleyen zamanda hem çalışana hem de firmaya pozitif katkılarda bulunur. Ayrıca ekibinizin yeni üyesine işe alım süreci değerlendirme anketi doldurtarak çalışmalarınızın başarısını da ölçebilirsiniz.
İşe alım süreci için dikkat etmeniz gereken birbirinden değerli hususlar vardır. Gerekli uygulamaları yaparak çalışmalarınızın olumlu biçimde karşılığını alabilirsiniz. Göz önünde tutulması, son derece kıymetli noktalar şu şekilde sıralanır:
Kusursuz bir planlama ve aksaklığa uğramayan işe alım süreci hizmetlerimiz için bizi her zaman arayabilirsiniz. P&D Danışmanlık ve Eğitim kadromuzla daima yanınızdayız.
İşe alım süreci, iş analizi ve şirket ihtiyaçlarının belirlenmesiyle başlar. Daha sonra doğru tekniklerle ilan hazırlanarak yayınlanır. Mülakat ve değerlendirme aşamalarıyla süreç devam ettirilir. Son olarak işe alınan çalışanın kuruma ve şartlara alışmasına destek olunur.
Değerlendirme aşamaları; işin boyutu, aranan nitelikler ve başvuru sayısına göre değişiklik gösterir. Bir ay veya daha uzun sürebilir.
Referans görüşmesi, potansiyel çalışanlarla yapılacak mülakat sonrasında gerçekleştirilir. Mülakat sayesinde adayların daha yakından tanınması mümkündür. Referans görüşmesi ise mülakat sonrasında karar vermeyi kolaylaştırır.