Bir sürecin aşamalarında meydana gelen değişimle ilgili bir önceki basamağa bilgi verilmesi, “geri bildirim nedir?” sorusunun en kısa cevabıdır. Geri dönüş olarak da anılan bu durum; sosyal, psikolojik, biyolojik ve soyut çerçevelerde gerçekleşebilir.
Geri bildirimin tanımı, bir olayın gerçekleşmesi sonucu karşı tarafa konuyla ilgili pozitif ve negatif unsurları bildirmektir. Bu durum iş yerlerinde belli bir düzen dahilinde sürekli tekrarlanır. Çalışan performansını arttırmak, kariyer gelişimine katkı sağlamak ve kurumun sektördeki yerini pekiştirmek adına çok önemli bir eylemdir.
Kurum ya da kuruluşlar “Geri bildirim nasıl verilir?” sorusuna yanıt bulamadıklarında bazı sorunlar yaşarlar. Çalışanların performansını katlayamazlar ve hatalı üretkenliğe sebebiyet verirler. Geri dönüş; belli adımlar dahilinde spesifik unsurlar dikkate alınarak karşı tarafa iletilmelidir. Bu unsurlar şu şekildedir:
Geri bildirim verme ve almada etkili yöntemler yukarıdaki gibidir. Bu maddeler nitelikli bir geri bildirimin nasıl verilmesi gerektiği konusunda fikir verir. Çalışanlarınızın performansını yükseltip geri dönüş almak ya da vermek istiyorsanız, bu unsurları göz önünde bulundurabilirsiniz. Ayrıca, PND Eğitim olarak sunduğumuz hizmetlerimiz doğrultusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Geri bildirimin önemi pek çok farklı noktada kendini gösterir. Sağladığı önemli faydalardan bazıları aşağıda listelenmiştir.
Geri dönütte bulunmanın sağladığı diğer unsurlara içeriğin devamından ulaşabilirsiniz.
Geri bildirim ve gelişim, birbirleriyle ilişkili kavramlardır. Yapılan iş sonucunda inceleme yaparak geri dönütte bulunabilecek noktaları tespit etmek bütün haliyle bir değerlendirmedir. Aynı zamanda işi gerçekleştiren kişilere iletildiklerinde gelişimi de beraberinde getirir. Bu nedenle geri bildirimler çalışanların yol katetmesinde önemli bir rol oynar.
Geri bildirim süreci, kurum ya da kuruluşlarda çalışan tüm personellerin iletişim becerilerini bir üst seviyeye taşır. Hem yöneticiler hem de çalışanlar geri dönüşlerin bu özelliği sayesinde çok daha kaliteli diyaloglar kurabilirler. Bu yeteneği sizler de kazanmak isterseniz, uzman eğitmenlerimizin sunduğu kişisel gelişim eğitimleri seçeneklerimizden yararlanabilirsiniz.
Günümüz iş dünyasında üretkenlik büyük önem taşır. Kurumlar, çalışanlarıyla beraber en kısa zaman içinde en iyi sonucu alabilmeye hizmet eden süreçler yürütürler. Toksik üretkenlikten çıkıp, kreatif üretkenliğe evrilebilmek için bazı yönetimsel adımlar atılır. Bunlardan bir tanesi de geri bildirimdir. İş süreçlerindeki verimliliği desteklemek geri bildirim kültürü sayesinde daha basit bir hâl alır.
Geri bildirim, takım çalışmasını güçlendiren faktörlerden bir tanesidir. Eksik yönlerin belirlenmesi, bu yönlerin düzeltilmeye çalışılması ve sonrasında noksan yerlere görevlendirme yapılması geri dönüşlerle mümkün hâle gelir.
Proaktif iş düzeni içinde çalışmayı hedefleyen işletmeler, liderlik eğitimi alarak takım çalışması daha etkili hale getirebilirler.
İşletmelerin çalışanları için hazırlamış olduğu pek çok geri bildirim örneği mevcuttur. Bu bildirimler, belli amaçlara yönelik türetilirler. Yapılan her geri dönüş; personel performansını arttırmaya, motive etmeye ve iletişim becerisini geliştirmeye hizmet eder. Aşağıda detaylandırılan örnekler geri bildirimin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Kurumların çalışanlarının verdiği hizmetleri, iletişim becerilerini ve iyi davranışlarını ödüllendirmek üzere geri bildirim hazırlanır. Bu bildirim türüne takdir formatlı veya odaklı geri dönüş adı verilir. Çalışanları duygusal açıdan desteklemek ve mevcut performanslarını bir üst seviyeye çıkarmak için kullanılır.
Değerlendirme odaklı geri bildirim önemi çok büyük olan bir türdür. Hem işe girerken hem de iş sürecindeki çalışanlar için hazırlanabilir. İşe alım hizmeti kapsamında da kullanılabilen bu geri dönüş türü, diğerlerinden daha resmi bir yapıya sahiptir.
Değerlendirmeler kapsamında çalışanların daha önceki iş yerlerindeki performanslarına da bakılır. Bunun için İK birimlerinden de destek alınabilir. Eğer birey, bir süredir mevcut pozisyonunda ilgili şirkette çalışıyorsa, performansını daha da yukarı çıkaracak öneri ve görüşler sunulur. Tablo, veri ve grafik gibi unsurlar sıkça kullanılır.
Geri bildirimin anlamı çok geniş olmakla beraber her zaman olumlu değildir. Çalışan psikolojisini, motivasyonunu ve iş verimliliğini düşünerek olumsuz bazlı geri dönüşler de sağlanabilir. Bunların hazırlanmasının temel sebebi, çalışanı yaptığı hatalar hakkında uyarmak ve düzeltmesini istemektir.