/** * The Header for our theme. * * @package Betheme * @author Muffin group * @link https://muffingroup.com */ ?>
“İnsan kaynakları uzmanı ne iş yapar?” sorusuna en kısa yanıt “kurumlardaki tüm birimlerde çalışan personellerin işlemlerini gerçekleştirir.” şeklinde verilebilir. İçerisinde bulunduğu firmadaki işlerini yürüten, belli bir mesai harcayıp emek veren çalışanların performansını yükseltmek; İK uzmanlarının görevidir.
İş dünyasına yeni atılanlar “İK kaynakları uzmanı ne iş yapar?” sorusu kadar bu iş kolunda nasıl meslek edinebileceklerini de merak ederler. Pek çok üniversitede İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü yer alır. Bu bölümde lisans eğitimini tamamlayan tüm öğrenciler, mezun olduktan sonra İK uzmanı olarak çalışabilirler.
İnsan kaynakları uzmanının yapmakla sorumlu olduğu pek çok görev bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.
Bu saydıklarımız sizlere İK uzmanının iş tanımı konusunda birkaç fikir verecektir.
İnsan kaynaklarının temel amacı bir şirket çatısı altında bulunan insanları verim alabilecek şekilde, belli bir kural ve düzen dahilinde kullanabilmektir. Bunun için insan kaynakları departmanı kurulur ve çalışanlar çeşitli alanlarda görevlendirilir. İnsan kaynakları uzmanının görev ve sorumlulukları da İK departmanıyla beraber belirlenir. Hemen hemen her kurumda geçerli olanları aşağıda detaylı bir şekilde yer alır.
İK uzmanının görevleri arasından en önemlisi şüphesiz işe alım ve seçmedir. Şirkete, kuruma ya da kuruluşa başvuru yapan kişileri analiz edip aralarından en iyisini seçmek insan kaynaklarının sorumluluğundadır. Başarılı bir seçim, şirketin geleceğini garanti altına alırken üretkenliği de pozitif yönde arttırır.
Bir iş yerinde her çalışanın görev ve sorumlulukları farklıdır. Her çalışan yaptığı işe göre unvan alır. İK uzmanını fonksiyonları burada devreye girer. Çalışanlar arasında mukayese yapar, dilek, istek ve şikayetleri değerlendirir. Aynı zamanda personeller arasında adil bir düzen oluşturmak da insan kaynaklarında görevli olan uzmanın vereceği hizmetlerdendir.
İş yasaları veya kuralları, çalışanları bir bütün haline sokan oluşumlardır. Bu kuralları belirlemek insan kaynaklarının sorumluluğundadır. Benzer şekilde, yeni kural oluşturmak ve yanlış ya da eksik kuralı silmek de İK’nın görev alanına girer.
Stratejik İK yönetimi, insan kaynakları uzmanının sorumlulukları arasında yer alır. Bu yönetim şemasının temel amacı, kurumun amaçlarına ulaşabilmesi için gerekli plan ve programı hazırlamaktır. İK faaliyetlerini hızlandırıp somut bir model oluşturmak adına stratejik yönetime ihtiyaç duyulur.
İnsan kaynakları uzmanının işleri profesyonellikle yürütebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler, İK uzmanının departman içinde daha konforlu bir ortam oluşturabilmesine imkân tanır. Kısaca şu sıralanabilirler:
İK uzmanının yetkinlikleri bu özellikler beraberinde ortaya çıkar. Siz de bu özelliklere sahip olup çeşitli yerlerde insan kaynakları uzmanı olarak çalışmak isterseniz, PND Eğitim olarak sunduğumuz eğitim hizmetlerimiz aracılığıyla kendinizi geliştirebilirsiniz.
İK departmanında görev alabilecek kişilerin sahip olmaları gereken yetkinliklerle alakalı detaylar içeriğimizin devamında yer almaktadır.
İletişim her şeyin başında gelir. İnsanlar arasında konuşma yapabilen, empati kurup doğru kelimeler kullanarak karşılıklı diyaloğu sağlayabilen herkes; İK uzmanlığı için birer adaydır. Gerekli donanım ve beceriyi karşı tarafa aktarıp çalışanların motivasyonunu desteklemek adına kaliteli bir iletişim gerekir.
İnsan kaynakları uzmanının rolleri oldukça fazladır. En büyük rollerinden bir tanesi de kurum ya da kuruluşlarda yaşanılan sorunlar karşısında alternatif çözüm yolları aramaktır. Bu, üstün problem çözme yeteneğinin bir getirisidir. Sizler de bu özelliğinizi pekiştirmek isterseniz, liderlik eğitimlerimize başvuru yapabilirsiniz.
Analitik düşünme yeteneği belli bir problemi çözmek ve hedefe ulaşmak adına gereklidir. Tümdengelim yönetimiyle beraber konuyu küçük parçalara ayırıp en küçükten en büyüğe doğru incelemek analitik düşünme yeteneğinin bir getirisidir. İK uzmanları, mutlaka bu yeteneğe sahip olmalıdır.
İnsan kaynakları uzmanının faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için sürekli olarak kendini geliştirmesi gerekir. Hayatları boyunca bu gelişime tabiilerdir. Siz de gerekli gelişim için satış eğitimleri hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
“İnsan kaynakları uzmanı ne iş yapar?” sorusundan sonra en çok soru yöneltilen konu, İK için hangi bölümünün okunması gerektiğidir. Bunun için bireylerin İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olmaları yeterlidir. Ayrıca işletme ya da halkla ilişkiler bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar da İK departmanlarında çalışabilirler.